martes, marzo 03, 2015

I si hagués de triar..

Publicat en el llibret 2015 de la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve de Torrent,

Va explicar El Chojin, que en un sopar amb gent de la Universitat de València, en la sobretaula va eixir el tema de les falles de València. Va contar que li explicaven que les falles en l'actualitat era una festa que havia perdut l'essència del barri, que vivia d'esquena a la realitat social, que s'havien convertit en un ghetto festiu que poc aportaven a la societat, que els fallers no veien més enllà de les 4 parets del seu casal, i que artísticament havien evolucionat cap al gigantisme, sense explicar gens, perdent el contingut crític. Ell sorprés de tot el que escoltava els va contestar que; el poc que ell coneixia era precisament tot el contrari al que els explicaven. Imagine que la tertúlia no aniria més enllà en la temàtica fallera, però esta anècdota em va fer pensar en quina és la imatge que transmetem les falles a la societat que ens envolta, i sobretot preguntar-me perquè som incapaços els fallers, de projectar tot allò que ens dóna un valor afegit com a festa, i que fa que les falles siguen molt més que això.
El meu cap va seguir pensant en els dos models que sobre la taula van sorgir en la tertúlia “universitària” i per descomptat amb quina em quedaria jo.
Les persones tendim a actuar de diverses formes davant la diferència. La més habitual sol ser atacar-la per eixir-se dels cànons de la uniformitat, sense entrar a valorar els motius d'esta diferència, sense entrar a valorar si esta “uniformitat” esta fonamentada o no.
 “Lamentablement preferim enjudiciar a entendre i comprendre”, l'hi vaig escoltar en una entrevista al Xef valencià Ricard Camarena, i és un reflex de com actuem les persones, més còmodes quedant-nos amb l'etiqueta preconcebuda que intentant analitzar els motius d'algunes actuacions.
I si hagués de triar un model de les falles d'aquella tertúlia, ho tindria molt clar, malgrat que el model fora en contra de la “uniformitat”. Per descomptat que em quedaria amb el model que coneix El Chojin, precisament per què en este model s'intenta entendre i comprendre la nostra història, entendre i comprendre la nostra cultura, entendre i comprendre les nostres tradicions, i el més important entendre i comprendre la nostra societat actual i el nostre entorn més proper, fora de les 4 parets del nostre casal.
Som fallers, som Cronista.

No hay comentarios: