miércoles, febrero 16, 2011

Desubicats... o una aproximació

El llibret de Cronista 2011 ya está listo. En breve será repartido entre los falleros y colaboradores de nuestra comisión.
Pero me gustaría destacar además del excelente diseño que Ale y Ximo se han currado, la parte infantil que han hecho Hajo y Ale, las explicaciones de las fallas de Tofolet, las experiencias de los grupos de teatro tanto mayor como infantil contadas por Maite, el año de solidaridad contado por Vicente Ángel o el curro recogiendo publicidad de Alberto y Javi, el prólogo que José Miguel Martínez Castelló ha hecho.
A mi me ha llegado directamente.
Gracias Caste.

EL CAMÍ DE LA EXCELÈNCIA: CAP A UN NOU CONCEPTE DE FALLA


Vaig a ser sincer des de la primera línea escrita. Sòc un torrentí que ignoraba de forma absoluta el seu poble, les seues tradicions i, sobre tot, la seua vitalitat de totes i cada una de les institucions i entitats que donen sentit i dinamisme a la vida civil de la nostra ciutat. Fa uns mesos que treballe al Ajuntament i he tingut que indagar i, més que res, observar la lògica de tot allò que es produix a diari. Un dels espais més apassionants en que m’he trovat és el del món de les Falles. Hi ha una persona entre vosaltres que m’ha ajudat molt a entendre la realitat fallera torrentina, a sentir-les però des de una mirada diferent, exigent, jo diria que excelente.
Estem en una societat on poder destacar i distinguir-se és una tasca difícil. La corrent de les modes i de la perea mental ens fa que tots ens deixem dur per la comoditat, tant a nivell personal com a nivell social. Doncs bé, m’he trobat amb una sèrie de persones que no estan dispostes a seguir la corrent d’allò que és natural en el context de les falles, per mirar més en jà, i entendre la festa a partir d’un concepte alt de cultura, compromís i responsabilitat social. I sí, sou vosaltres mateix, la comissió Cronista Vicent Beguer Esteve.
Per tot açò voldria donar les gràcies als fallers de Cronista, per moltes coses, però sobre tot, per expresar d’una forma sincera les seues idees, els seus anhels, els seus dubtes, també les seues queixes. I gràcies a tots vosaltres, del primer al últim faller, gran i menut, perquè una tradició sol pot ser mantinguda si mira cap endavant, si es supera any darrere any. Ortega i Gasset acoastumaba a dir que les persones, institucions, nacions o civilitzacions que s’acostumen a fer el mateix, sense innovar, sense superar-se, al final, quasi sense remei, s’extinguixen. Necessitem sempre d’una superació i una pressió per ser millors del que som perquè la inercia i la modorra existencial no duen a cap lloc.
Sols m’agrqadaria en estes breus línies animar-vos per a que insistiu en el vostre model de fer Falla, apegat a la solidaritat, amb les necessitats socials, amb una crítica fina i Intel-ligent al poder establit, clau per a la salut de la democracia. Així que continueu, continueu, el poble de Torrent necessita la vostra perspectiva, la mostra de les vostres qualitats.
Sols me queda dir que espere de tot cor, viure, com tots els anys, una revolució de sentiments i alegria eixe dissabte abans de la plantà, quant tota la vostra Falla conquerix l’Ajuntament de València en la mascletà, amb la millor xaranga del món, l’Enramà. Gràcies pel vostre testimoni i per fer pública la vostra diferent i distinguida esència fallera. Enhorabona.


José Miguel Martínez Castelló (Filà Almogàvers...... un desubicat)

No hay comentarios: