lunes, abril 04, 2011

Imprescindible

Alfredo Ruiz, un dels referents en les falles, ha obert el seu propi blog.
Del blog d'Alfredo Ruiz
"Agradar és important; però agradar, provocar i despertar interés ho és molt més "

Manifest per a fer una falla
(construccions per al foc)

No estant subjecte a cap canon tradicional imposat pel gust d’un període preciosista i decadent que obliga a l’autor-artista a limitar la seua intenció creativa, reclame per a les falles les intencions i plantejaments de l’art. Per eixe motiu propose cinc punts que crec que són essencials per a la construcció d’aquestes.
  1. Que una falla és una construcció en fusta o cartró i també altres materials si així ho requerix l’obra.
  2. Que la temàtica ha d’estar lliure d’arcaismes i tradicions.
  3. Que el propòsit de la construcció no deu limitar-se a reproduir o copiar, sinó a crear, provocar plaer, alegria i diversió als sentits per mitjà de la crítica o l’exposició estètica i ètica del projecte en la via pública.
  4. Que lliures de la tradició estètica i lliures de cap format, la tradició consistisca només en plantar falla (construcció per a cremar en la via pública).
  5. Només així en llibertat, l’autor-artista li donarà forma a la seua idea, el seu concepte, la seua sensibilitat o sentiment en una construcció artesana. Construcció que de vegades, una volta desenvolupada, aconseguix el qualificatiu d’ art...públic efímer.
Finalitze aquest manifest amb una frase que un dia vaig descobrir, “La poesia és indispensable però m’agradaria saber per a què”. Aquesta encisadora paradoxa és de Jean Cocteau i està treta del llibre La necessitat de l’art l’autor del qual és Ernst Fischer.

Alfredo Ruiz

No hay comentarios: